söndag 10 november 2013

Varför IT? #digiskol

Jisses vad många tankar jag får när jag läser bloggar i blogghubben! Så kul!

Något jag funderat på är hur digitaliseringen i skolan ska berika pedagogiken? Varför ska vi in med IT i undervisningen. För mig själv måste jag sortera det!

1 Presentation - att kunna presentera/förmedla något
2 Mängdträning - för att nöta in kunskap i långtidsminnet
3 Information - att ha en outtömlig uppdaterad källa till fakta och information
4 Verktyg - för att kunna underlätta interaktion, kollaboration och struktur
5 IT-kunskap - förstå tekniken
6 Lust - det blir lite roligare

Finns det fler?

Jag tror vi kommit ganska långt när det gäller att använda IT som presentationsverktyg. Det skrivs bloggar, barn gör Power Points och Prezis med en hand. Vi börjar få bra koll på mängdträningsappar. Förskolan och yngre barn övar matte med appar och äldre barn söker information på google och wikipedia.
Några lärare har börjat med programmeringsspråket för små barn och det flippas rätt friskt.

Min fundering är hur långt vi har kommit när det gäller IT som verktyg. Hur många redigerar film, introducerar verktyg som mentimeter, bambuser, qr-koder, geo-cash, socrative, trello, evernote eller liknande? Ett mål med IT är att ge elever så pass mycket IT-kunskap att de kan använda det i arbetslivet i framtiden för att vara kreativa, som verktyg. Oavsett om det gäller i ett kommersiellt syfte eller i någon slags organisation.

En stilla undran hur vi ser på IT...


2 kommentarer:

  1. Spännande tankar som födde nya!

    SvaraRadera
  2. En viktig del av IT i skolan är också att lära våra elever om upphovsrätt, källkritik och integritet på nätet. Att så att säga ge dem en "sund uppfostran" i att hantera nätet. Att använda olika program har ju barn en förmåga att relativt snabbt lära sig, ofta snabbare än oss vuxna:)

    SvaraRadera