onsdag 28 september 2011

Ett lyft för en människa

En till mig närstående person har haft lite svårt att veta vad hon vill. Hon är bra på mycket, men har svårt att förstå det och har också en bild av att man måste vara den enda som är bra på något för att det ska räknas.
Hon kan en massa som inte alltid belönas i skolan med t ex ett betyg, men som är av betydligt högre kvalitet än skolämnen. Hon är en ordningsam, hjälpsam person som vill göra rätt för sig. Hon är ödmjuk, givmild och flexibel. Hon vet vad som är rätt och lever också efter mottot att vara en god människa. Hon är empatisk och tydlig.
Däremot har hon svårt att förstå att alla dessa fantastiska kvaliteter är värda hur mycket som helst. Hon förstår inte att människor uppskattar henne just för att det är dessa kvaliteter som utgör hennes personlighet. Hon tycker inte att hon kan något.
Därför var det ett stort genombrott idag när hon kunde sätta ord precis på det som hon vill göra i framtiden. Tidigare har hon tyckt att det har varit svårt att veta vad hon vill.

Just det som hon vill pyssla med i framtiden, som hon lyckades sätta ord på idag, kommer ta henne hur långt som helst. Bara för att hon vill det själv.
Tidigare har hon tänkt att hon måste utbilda sig till nåt yrke. Det funkar ju inte riktigt så. Idag har man faktiskt möjlighet att utvecklas genom sitt jobb istället, man behöver inte vara färdig när man har pluggat klart. Därför ska alla ungdomar uppmuntras till att verkligen göra vad de vill. Det kan aldrig bli fel då.

Tänk vilket lyft det blev för den här människan idag när hon faktiskt förstod själv att det dög det hon ville. Det gav luft under vingarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar